|
Strona 1 z 1
|
Autor |
Wiadomość |
basia
|
 autoprezentacja
Witam!Przygotowuję się do rozmowy kwalifikacyjnej w celu uzyskania nowej pracy w znanej firmie Czy ktoś moze mi udzielic kilku rad jakich błędów powinnam uniknąć w rozmowie z pracodawcą?
|
Sob Mar 06, 2010 7:56 am |
|
 |
Monika
|
 Re: autoprezentacja
Moje koleżanka była ostatnio na rozmowie kwalifikacyjnej w sprawie pracy na której jej zależało, nieopatrznie jednak powiedziała, że w przyszłości chciałaby się zająć agroturystyką. Dla firmy była to informacja, że nie będzie się ona angażowała i że umożlwią jej stały dochód zanim nie zajmie się tą agroturystyką. Pracy nie dostała więc przypuszczam, że nie należy dzielić się z przyszłym pracodawną wszystkimi swymi planami :lol:
|
Sob Mar 06, 2010 8:01 am |
|
 |
pleple
|
Hmm, chyba dobrze byłoby porozmawiać z kimś, kto przeszedł taką rozmowę rekrutacyjną i zorientować się, jakiego typu odpowiedzi oczekuje potencjalny pracodawca. Wydaje mi sie, ze dobrze jest znać firmę, w której chcemy pracować, jej zasady, cele i obszary działań, to pomaga odpowiednio się zaprezentować. Poza tym pewność siebie, uprzejmość i uśmiech nigdy nie zaszkodzą (no chyba że w nadmiarze ;) :)
|
Sob Mar 06, 2010 8:05 am |
|
 |
Niki
|
Ja ostatnio wysłałam aplikację do pewnej firmy...jak mniemam nazwa mojego obecnego stanowiska (kierownik) odstarszyła pracodawcę...moja rada: dostosuj ambicje i predyspozycje do wymagań pracodawcy :)
|
Sob Mar 06, 2010 8:06 am |
|
 |
Violetta Olszak
|
Przygotowanie się do rozmowy kwalifikacyjnej to dość obszerny temat ale z pewnością warto unikać:
1) spóżniania się,
2) nadmiernej gadatliwości,
3) mówienia o swoich brakach i niedociągnięciach,
4) że z poprzedniej pracy nas wywalili,
5) domagania się deklaracji szybkiego awansu i podwyżek, ulg w pracy, wyręczania w obowiązkach,
6) deklaracji, że przez 24 godziny na dobę dędzie sie pracować i może być minimalne wynagrodzenie,
7) braku kultury,
8) "inni są z pewnością lepsi, więc mam małe szanse".
Prowadzę takie warsztaty ze studentami i ewentualnie zapraszam do rozmowy podczas przerwy w zajęciach.
|
Sob Mar 06, 2010 8:08 am |
|
 |
Robert Porzak
|
Oprócz przestrzegania zasad dobrego przygotowania, o których pisze Violetta, skupiłbym się na swoich mocnych stronach, odprężył przed rozmową w jakiejś aktywności, którą lubię i nastawił tak: jak to dla mnie praca, to będzie ok, jak nie dla mnie, to może lepiej, jak mnie nie przyjmą :)
|
Sob Mar 06, 2010 8:12 am |
|
 |
Niki
|
Dodałabym,że warto jest mówić o wadach..ale takich,które mogą być jednocześnie zaletami ;) ludzie bez skazy nie istnieją. Poza tym warto się stosownie ubrać
|
Sob Mar 06, 2010 8:13 am |
|
 |
Violetta Olszak
|
Podczas rozmowy z potencjalnym pracodawcą powinno się być przekonanym o swojej wartości, i że to firma zyska, gdy nas zatrudni.
I oczywiście nie można kłamać ani w kontakcie bezpośrednim ani w CV.
Prowadziłam kiedyś na zlecenie pracodawcy rekrutacji na stanowisko urzędnicze (wymagania: studia conajmniej licencjackie, biegła znajomość języka obcego, umiejętność obsługi sprzętu biurowego). 2/3 osób (z grupy 14 osób) nazmyślało w zakresie znajomości języków obcych (byli proszeni o wypowiedź na swój temat w zadeklarowanym języku). Przyjęty był facet po prawie, który oprócz spełnienia warunków ogłoszenia reprezentował najwyższą kulturę (stosował poprawnie zwroty grzecznościowe, również na korytarzu nie używał wulgaryzmów i wstał, gdy weszłam do pokoju, gdzie wszysty czekali), niby sprawy nie najważniejsze ale mające wpływ.
|
Sob Mar 06, 2010 8:20 am |
|
 |
basia
|
Ojej ale jak mówić o takich wadach żeby nie wypaść tak jak pisze Viola,że 'inni są lepsi a ja to nie"???
|
Sob Mar 06, 2010 8:22 am |
|
 |
Violetta Olszak
|
Nie docenia się zwykle okazjonalnych możliwości zareklamowania się przyszłemu pracodawcy na np. konferencjach, spotkaniach lub innych tego typu, ale trzeba mieć przy sobie wizytówki, bo jeśli ktoś nas poprosi o kontakt, to pisanie na karteczce nie jest najlepszym rozwiązaniem
|
Sob Mar 06, 2010 8:24 am |
|
 |
Violetta Olszak
|
Co do wyglądu (ubranie zgodne z wizerunkiem firmy) to trzeba mieć czyste buty, pazurki, fryzure i ogólnie WYGLĄDAĆ PROFESJONALNIE!!
|
Sob Mar 06, 2010 8:26 am |
|
 |
Niki
|
np. jako urzędnik...moją słabszą stroną jest to,że jestem pedantyczny..lubię mieć w domu porzadek
Może to skrajny przykład,ale tak na objaśnienie ;)
|
Sob Mar 06, 2010 8:26 am |
|
 |
|
Obecny czas to Pon Lut 18, 2019 7:12 pm | Wszystkie czasy w strefie GMT
|
Strona 1 z 1
|